6/13/2018

Muistiliitto

Kävin tänään tutustumassa Kouvolan seudun Muisti ry:n muistiluotsin Kouvolan 'tukikohdassa'. Sain kuulla ja nähdä Tarja Levosen opastuksella monipuolisesti mitä, missä ja milloin muistiluotsi toimii, ja kenelle se on suunnattu.

Kouvolan muistiluotsilla on omia toiminta- ja kokoustiloja

Kouvolan seudun Muisti ry on perustettu jo vuonna 1990, eli se on ollut pystyssä jo varsin pitkän aikaa. Muistiluotsin toiminta on hyvin kattavaa sekä vaihtelevaa, ja se on suunnattu muistisairaille ihmisille sekä heidän omaisilleen. Se tarjoaa asiakastyötä, vapaaehtoistoimintaa sekä vaikuttamista ja verkottumista, eli toimintaan saavat vaikuttaa henkilökunnan ohella myös asiakkaat, ja heidän ääntään halutaankin kuulla.
Toiminnan voi jakaa neljään osaan: kaikille avoimeen, sairastuneille, läheisille sekä sairastuneille ja heidän läheisilleen tarkoitettuun toimintaan. Kaikki ei sijoitu pelkästään Kouvolan ydinkeskustaan, vaan tekemistä on myös mm. Elimäellä, Inkeroisissa, Jaalassa, Kuusankoskella, Myllykoskella ja Valkealassa. Mielestäni toiminnan monimuotoisuus on tärkeää, ja muistiluotsi tarjoaakin vaihtoehtoina muistikahviloita, yleisöluentoja eri aiheilla, vertais- ja ryhmätoimintaa kuten keskustelua, kahvittelua, kädentaitoja, aivotreeniä, pelejä, liikuntaa ja jopa taijita! Mielestäni myös hyvin tärkeä ja huomioonottava idea on se, että mikäli toimintaan mukaan haluavat eivät kykene syystä tai toisesta kulkemaan aina paikanpäälle, niin netissä järjestetään luentolähetyksiä, joita pystyy seuraaman myös kotoa käsin.
Kouvolan seudun Muisti ry:lle vapaaehtoistoiminta on erittäin tärkeä voimavara, sillä tällä hetkellä Kouvolan muistiluotsissa työskentelee vain 4 henkilöä. Vapaaehtoistoimintaan voi lähteä mukaan kuka tahansa, ja aikataulun saa päättää itse. Yksi tärkeä vapaaehtoistoiminnan muoto on Muisti-KaVeRi.
Muistikaverina toimiminen ei velvoita tiettyä ikää, koulutusta tai mitään muuta vastaavaa. Sinun tulee vain osallistua muistikaverikoulutukseen, ja sen jälkeen saat päättää, ryhdytkö hommaan. Kaveri toimii muistisairauteen sairastuneen ihmisen kirjaimellisena kaverina, ja he voivat lähteä yhdessä vaikka kävelylle, kalaan tai teatteriin. Mahdollisuuksia on useita. Kaverina oleminen on käsittääkseni kuitenkin hieman säännöllisempää, kuin muu vapaaehtoistoiminta. Lisää Muisti-KaVeReista voit lukea täältä.
En itse uskalla lähteä kertomaan enempää muistista tai muistisairauksista, sillä en ole minkään alan ammattilainen, mutta jos sinua kiinnostaa lukea aiheesta enemmän, klikkaa tästä, niin pääset muistiliiton sivuille! Ja jos sinulla on joku muistisairauteen sairastunut ihminen lähelläsi ja haluaisit keskustella asioista, ota rohkeasti yhteyttä muistiliittoon.
Miksi ihmeessä kerron muistiliitosta? Mitä tekemistä sillä on nuorten kanssa, ja mitä tekemistä se muka tarjoaa? Tutkimusten mukaan Kouvolassa vähintään keskivaikeaa muistisairautta sairastavia on n. 2336. Ei siis ole tavatonta, ettetkö juuri sinä tunne jotakuta, jolla olisi muistisairaus.

Haluan siis haastaa nuoret lähtemään mukaan Kouvolan muistiluotsin toimintaan yksin, tai yhdessä muistisairaan ihmisen kanssa. Lähtemällä mukaan, tuet samalla yhdistyksen toimintaa, mutta samalla teet hyvää myös muille ja tietenkin itsellesi. Muistiliiton sivuille julkaistaan syksyn 2018 toimintakalenteri, josta näet tulevat tapahtumat. Lähde ihmeessä kokeilemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti